Linguisticator (1): Ik heb een privélerares Turks en ze heet Selay

Mijn allereerste les Turks – volgens de methode van het zogeheten ‘geheugenpaleis’ – bestaat uit een vooruitblik op de cursus. Ook maak ik kennis met mijn privélerares: Selay Pamir, very English.

Huh, Turks leren? Ja, want zoals ik vorige maand al vertelde, kwam ik via via op het spoor van Linguisticator, een jong bedrijf in het Engelse Cambridge dat taalcursussen aanbiedt op basis van een buitengewone leermethode. Daarbij draait het om ons ruimtelijk geheugen, dat ons bijna instinctief van huis naar de supermarkt laat lopen en waarmee Middeleeuwse monniken de Bijbel regel voor regel uit hun hoofd konden leren. Anno 2018 ontwerpt Linguisticator voor iedere taal een zogeheten ‘geheugenpaleis’, een virtueel gebouw waarin elke kamer, gang of pilaar door de individuele student van een brokje kennis wordt voorzien. Maar hoe werkt dat dan? Dat ga ik de komende tijd ondervinden, en daarvan doe ik verslag. Nu: de introductie.

Nadat ik op de website voor Turks heb gekozen en de kortingscode heb ingevuld die Linguisticator-oprichter Aaron Ralby me heeft gegeven, krijg ik een menu te zien op mijn computerscherm. Links een tekening van de Hagia Sofia in Istanbul, daaronder een percentage dat aangeeft hoe ver ik al ben in de cursus. ‘0 %’, staat er in paarse letters. Het hoofdscherm rechts bestaat uit een lange lijst met lessen, opgedeeld in vier blokken, voorafgegaan door een inleiding. Een introduction, moet ik zeggen, want als Limburgse Nederlander ga ik Turks leren in het Engels – lekker handig. Het eerste blok heet Getallen en Tijd, zie ik. Daaronder vallen lessen als ‘Telefoon’ en ‘Dagen van de week’. Blok twee is getiteld: Belangrijke Vragen (‘Vragen naar woorden’, ‘Vragen om herhaling’), blok drie draait om Mensen (‘Groeten’, ‘Voornaamwoorden’) en het laatste blok heet: Dingen. Over ‘Kleuren’ en zo, en ‘Belangrijke bijwoorden’.

Privélerares Selay Pamir in actie

Maar eerst maak ik kennis met mijn persoonlijke lerares-op-afstand – want die krijg ik. Luxe! Oprichter Ralby wil het zijn cursisten zo aangenaam mogelijk maken, en heeft bepaald niet de eerste de beste gnoom met talenknobbel vanonder een putdeksel tevoorschijn getrokken om voor de klas te gaan staan. Wanneer ik klik op ‘Introductie van de cursus en van het Turks’ verschijnt er een jonge vrouw in zomerjurk in beeld. Ze heet Selay Pamir, vertelt ze. Selay is in Turkije geboren, maar groeide op in Groot-Brittannië – tweetalig: haar accent is the Queen’s English. Ze heeft een bachelor in de taalkunde afgerond aan de universiteit van Cambridge en noemt zich nu – zo spiek ik op haar LinkedIn-profiel – sinds december 2016 ‘Course Creator’ bij Linguisticator. Selay vertelt enkele wetenswaardigheden over het Turks, bijvoorbeeld dat het de eerste taal is van meer dan zeventig miljoen mensen en stevig is beïnvloed door het Arabisch. Klik hier voor de openbare versie van het filmpje.

Daarna neemt oprichter Ralby het over – genoeg koetjes en kalfjes, tijd voor keiharde informatie. Ik ga kennis verwerven op A1-niveau van het gemeenschappelijk Europees referentiekader CEFR, zegt hij. Daarbij gaat het om ‘essential survival functions’ in het Turks. De vier blokken die ik al opgemerkt had zullen worden verdeeld over de vier ruimtes van mijn Turkse geheugenpaleis. Als een Jan des Bouvrie van de taalkunde adviseert Ralby me hoe deze woning in te richten: Getallen en Tijd kan bijvoorbeeld in de keuken, Belangrijke Vragen in de woonkamer… O nee, ik begrijp het verkeerd, want de blokken krijgen ieder een heel gebouw, zo zie ik in het animatiefilmpje dat gestart wordt. Naast elk gebouw moet ik een referentiepunt gaan plaatsen. Een grote gouden sleutel naast het pand Belangrijke Vragen (‘Key Questions’) wellicht? Een staande klok bij Getallen en Tijd? Ik mag er even over nadenken.

Ter afsluiting van de introductie dien ik een pdf-bestand te downloaden waarop ik mijn keuzes noteer: het Turkish essentials Memory Palace worksheet. Dat doe ik. Eindelijk kan ik beginnen! Of toch niet? De printer weigert. De inktpatronen zijn op. Nou, eerst maar eens even naar de winkel dan. Een blik op de paarse lettertjes leert dat ik op 7 procent van de cursus zit. Nog 93 procent te gaan.

Lees ook:
Linguisticator (0): Ik ga Turks leren! Met mijn ruimtelijk geheugen.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *